bingo_funCilj Bingo igre je da igrač na kupljenom listiću – bingo kartici pokrije sva polja na određenom predlošku, čiji izgled zavisi od vrste igre. Vrsta igre zavisi od broja loptica koje se nalaze u bubnju i koje se izvlače tijekom igre.

Broj nagrada u pojedinoj igri također ovisi o vrsti igre, tj. broju predložaka u igri i varira od jedne do 5 nagrada. Iznos pojedinih i ukupne nagrade ovisi o iznosu uplaćenom za kupnju listića i povećava se sa svakom kupnjom listića. U praksi igra sa puno igrača će imati veći nagradni fond. Najmanja je vrijednost nagrade kod jednostavnih predložaka s manjim brojem polja, a što se igra bliži kraju vrijednost nagrade je veća. Najveća je nagrada kad igrač označi sva polja na kupljenom listiću. Ako više od jednog igrača osvoje istu nagradu, ona se ravnomjerno dijeli.

U mnogim online bingo igrama vrlo često postoji i progresivni jackpot gdje igrač može osvojiti veliku novčanu nagradu. Jackpot se obično osvaja ako netko igrača osvoji Full House, tj. označi sva polja na listiću prije određenog izvlačenja.

Maksimalan broj izvlačenja određuje se za svaki jackpot posebno. U pravilu što je veći iznos jackpota broj maksimalnih izvlačenja je manji. Ako se u jednoj igri ne osvoji jackpot iznos se uvećava i prenosi u sljedeću igru. Maksimalan broj listića koji pojedini igrač može kupiti posebno se određuje za svaku igru i obično je naveden u opisu i najavi igre, kao i prilikom kupnje listića.

Svaki bingo sajt ima svoja pravila, pa na nekima igrač mora sam označavat brojeve, a negdje to radi software. Postoje i sajtovi koji nude da igrač sam odabere jednu od tih opcija. U većini slučajeva ipak software automatski označuje izvučene brojeve, te istodobno slaže najuspješnije listiće na vrh prikaza

Bingo sa 90 loptica

90_bingo_predlosci90 ball_bingoBingo igra sa 90 loptica je najpopularniji i najrašireniji oblik binga U ovoj igri u bubnju se nalazi 90 loptica i isto toliko brojeva na svakom listiću koji ima 3 horizontalna reda i 9 kolona. Svaki red sadržava 5 brojeva i 4 slobodna mjesta. Prva kolona je za brojeve od 1-9, druga kolona je za brojeve od 10-19 i tako dalje. U ovoj igri postoje 3 pobjednička predloška pa prema tome mogu biti 3 pobjednika za svaku igru. Prvi igrač koji označi sve brojeve u jednom redu (1 Line) dobiva prvu nagradu u igri. Druga nagrada je za igrača koji prvi označi sve brojeve u 2 reda (2 Lines). Najveća i posljednja nagrada je Full House, kad igrač označi svih 15 brojeva na listiću. Bitno je naglasiti da jedan igrač može osvojiti više nagrada tokom jedne igre.

Bingo sa 75 loptica

75 ball_bingoBingo igra sa 75 loptica potječe iz sjeverne amarike i najpopularnija je u Americi i Kanadi. Kartica za 75 loptica bingo ima 5 kolona i 5 redova. Središnje mjesto je zatamnjeno. Prva kolona (B kolona) je za brojeve od 1-15, a poslije toga su kolone I, N, G i O, a svaka sadržava 15 brojeva, tako da je u igri ukupno 75 brojeva.
Postoje dva tipa bingo igre sa 75 loptica

Bingo sa 75 loptica s predloškom – Američki bingo

Kod ove igre središnje polje je označeno kao  slobodno kojeg svi igrači automatski prekrivaju. Svako preostalo slobodno mjesto na kartici se nasumično puni brojevima, prema B-I-N-G-O predlošku.
Svaka bingo igra dolazi sa drugačijim nasumičnim predloškom kojeg igrač mora popuniti. Izgled predloška drukčiji je za svaku pojedinu igru, neki od predložaka nalaze se na slici ispod. U ovoj igri postoji samo jedna nagrada, koju osvaja igrač koji prvi popuni sva polja na predlošku.

75_bingo_predlosci

Bingo sa 75 loptica bez predloška

Kod ove igre sva polja na kartici su popunjena brojevima, i postoji 5 nagrada, koje se osvajaju popunjavanjem pojedinih linija na kartici. U većini slučajeva radi se samo o vodoravnim linijama iako kod nekih soba prva linija se može popuniti i okomito ili dijagonalno. Prva nagrada osvaja igrač koji prvi popuni jednu liniju, a zatim slijede nagrade za 2,3 i 4 linije, te cijelu karticu. I kod ove igre u nekim sobama može se osvojiti i progresivni jackpot.

Bingo sa 80 loptica

80_bingo_predlosci80 ball_bingoJedna od posljednjih bingo inovacija je bingo igra sa 80 loptica. Slična je igri sa 75 loptica, ali sa nekim malim izmjenama. Svaka bingo karica ima oblik 4×4 i svaka kolona je druge boje: crven, žuta, plava i srebrna. Na svakoj kartici ima ukupno 16 brojeva koje treba pokriti. Prva kolona je za brojeve od 1-20, druga od 21-40, treća od 41-59 i četvrta od 60-80, te nije teško pronaći lokaciju određenog broja. Postoje brojni predlošci na lisićima za 80 loptica bingo. Najjednostavniji su sa 4 vodoravne linije, ali mogu kao i kod binga sa 75 loptica biti u raznim oblicima. Prilikom igranja također se nudi progresivni jackpot.

Bingo sa 30 loptica

Igra binga sa 30 loptica je posljednji dodataka svijetu binga i to je brza inačica bingo igre. Kartica ima oblik 3×3 i maksimalno je 30 brojeva. Kolone nisu posebno označene, ali sa samo 9 kvadratića lako je locirati broj. S obzirom da je samo 30 brojeva odigra se tokom jednog sata više igara nego kod ostalih bingo igra, pa se zbog toga ova igra naziva i Brzi Bingo (‘Speed Bingo’). Prednost  ove igre je da kad nemate vremena za bingo sa 75 ili 90 loptica, možete odigrati ovu igru. Ne postoji puno predložaka jer je samo 9 kvadratića, pa se obično igra samo za Full House, ali bez obzira na to postoji i progresivni jackpot.