Texas Holdem Poker

Texas Holdem poker je relativno novi član u obitelji poker igara. Ali je to varijacija koja je u proteklim godinama postala najpopularnija na svijetu. Neslužbeno svjetsko prvenstvo u pokeru odvija se također u igri No Limit Texas Holdem – igri koja se ponekad naziva “Cadillac of poker”.

Igra

U igri Texas Holdem dobivate dvije početne karte tzv. hole cards koje ostali igrači ne mogu vidjeti. Pet karata dijeli se licem prema gore, na stol, jedna za drugom. Riječ je o otvorenim zajedničkim kartama tzv. community cards na sredini stola koje sa svojim početnim kartama mogu kombinirati svi prisutni igrači.

Da biste sastavili najbolju moguću kombinaciju, možete koristiti Vaše dvije karte zajedno s još tri zajedničke karte na stolu ili jednu Vašu kartu i još četiri zajedničke, ili jednostavno sve zajedničke karte.

Igrač koji može sastaviti najjaču kombinaciju osvaja pot.

Blindovi

Texas Hold’em se igra s blind ulozima. Prije nego se podijele karte prva dva igrača s lijeve strane djelitelja slijedom ulažu small i big blind kako bi se dobio početni pot.

Dijeljenje karata

Kad su stavljeni ulozi na slijepo svaki igrač dobiva dvije karte s licem prema dolje, zatvorene karte. Tada se odvija prvi krug stavljanja uloga, koji započinje igračem s lijeve strane big blinda.

Flop

Kad završi prvi krug stavljanja uloga, tri karte se dijele licem prema gore na stol. One se nazivaju “flop”. Tada se odvija drugi krug stavljanja uloga, kojeg započinje prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još uvijek u igri.

Turn (Fourth Street)

Nakon drugog kruga uloga dijeli se četvrta zajednička karta. Ona se naziva “turn”. Započinje treći krug stavljanja uloga, kojeg započinje prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još u igri.

River (Fifth Street)

Peta i posljednja zajednička karta naziva se “river”. Sada se ruka zaključuje četvrtim i petim krugom uloga, a započinje ga prvi igrač s lijeve strane djelitelja koji je još u igri. Ako nakon stavljanja uloga u igri ostane više od jednog igrača na redu je showdown (pokazivanje karata).

Savjet za igru Texas Hold’em

Igrajte s dobrim početnim kartama.

Ne stavljajte uloge s bilo kakvim kartama! S deset igrača oko stola netko uvijek ima bolju početnu ruku. Ako u igru ulazite s drugom najboljom rukom Vaš protivnik će imati prednost u osvajanju pota.

Važnost pozicije

U igri Texas Hold’em, Vaša pozicija ostaje ista tijekom cijele igre. Igrač koji igra nakon Vas igrat će nakon Vas sve do dijeljenja rivera tj. pete karte. On je tu u velikoj prednosti. U pravilu na početku igrajte samo ako imate dobre karte. S druge strane ako imate kasniju poziciju to je prilika koju svakako treba iskoristiti.