Azijski Hendikep

Azijski hendikep je najpopularniji oblik klađenja u Aziji. Osnovna razlika između azijskog i običnog hendikepa je da u azijskom postoje samo 2 ishoda. Time se kod sportova kod kojih je moguć neriješeni rezultat, kao naprimjer nogometa, povećavaju šanse za dobitak sa 33% na 50%. Iznos hendikepa izračunava se iz osnovnih kvota na pobjednika susreta i postavlja se na vrijednost gdje oba ishoda imaju podjednake šanse.
Iznos hendikepa kod nogometa tako može biti od 0 do 3, u pomacima od jedne četvrtine tj. 0,25. To rezultira da pri nekim iznosima hendikepa, ovisno od rezultata dolazi do poništavanja oklade i povrata uloga u cijelosti ili djelomično. Jedini azijskog iznos hendikepa u nogometu kod kojeg nikada ne dolazi do povrata uloga je hendikep na pola broja.

Osnovni iznosi azijskog hendikepa

Azijski hendikep 0

Pojavljuje se kada su šanse oba dva tima podjednake te se hendikepom ne favorizira niti jednog protivnika. Pri ovom hendikepu neriješeni rezultat nije opcija, te se u slučaju istog oklada poništava i vraća vam se uloženi novac. Zbog toga neke kladionice, posebno engleske, ovaj hendikep nazivaju još DRAW NO BET.
Igrajući ovaj hendikep eliminirate mogućnost gubitka oklade zbog neriješenog rezultata, te je dobra alternativa uobičajenoj okladi na pobjednika kada sumnjate u mogućnosti tima na koji se želite kladiti.
U Pinnacleu i jš nekim kladionicama ovaj hendikep se označava sa pk (pick).

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
0 0
0:0, 1:1, 2:2 itd Povrat uloga Povrat uloga
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
Azijski hendikep 0.5

Ovo je najpoznatiji i kod igrača najomiljeniji oblik azijskog hendikepa. Kako su moguća samo dva ishoda ovo je ujedno i najjednostavniji oblik azijskog hendikepa. Ekipa koja se smatra favoritom da bi oklada bila dobitna mora pobijediti, a koeficijent je jednak koeficijentu na pobijedu kod obične oklade. Slabija ekipa dobija prednost od pola gola, i da bi oklada bila dobitna slabija ekipa ne smije izgubiti utakmicu. Hendikep +0.5 ustvari je isto što i dvostruka šansa (1X ili X2), no vrlo često koeficijenti koji se nude na azijski hendikep +0.5 su bolji nego koeficijenti na istu ekipu koji se nude na dvostruku šansu što ovaj hendikep čini vrlo povoljnim oblikom klađenja naročito kod kladionica specijaliziranih za azijski hendikep. Isto tako hendikep -0,5 je ustvari oklada na favorita, gdje je također vrlo često koeficijent azijskog hendikepa bolji od običnog koeficijenta na pobjedu. Primjer ovakvog slučaja imamo na donjoj slici:

Koeficijent na Bari ako se kladite u ponudi 1X2 je 1,67 (zaokruženo crvenom bojom), dok koeficijent na hendikep -0,5 iznosi 1,72 (zaokruženo zelenom bojom). U oba slučaja da bi oklada prošla momčad Barija mora pobijediti, tj. radi se o praktično istoj okladi.

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.5 +0.5
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
Azijski hendikep 1

Kod ovog hendikepa ako igrate na favorita (hendikep -1) da bi oklada bila dobitna favorit mora pobijediti sa najmanje 2 gola razlike. Ovaj hendikep se pojavljuje kada je jedna ekipa relativno uvjerljivi favorit s koeficijentom na pobjedu oko 1,5 na običnoj okladi. U slučaju pobijede sa samo jednim golom razlike oklada se poništava i vraća vam se ulog. Stoga se ovaj hendikep isplati igrati kada ste uvjereni u vaš izbor, ali želite ostvariti bolje kvote. S druge strane ako odigrate na slabiju ekipu vraća vam se ulog u slučaju poraza s jednim golom razlike čime si također smanjujete mogućnosti gubitka oklade.

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-1 +1
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:1, 3:2 itd Povrat uloga Povrat uloga
2:0, 3:0, 3:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Dvostruki azijski hendikep (hendikep na četvrtinu)

Hendikepi na četvrtinu (0.25, 0.75, 1.25 i sl.) ustvari su dvostruki ili podijeljeni hendikepi, te se vrlo često tako i navode u ponudi kladionica. Hendikep 0.25 jednak je hendikepu 0 – 0.5 (ili 0 and 0.5) i ovdje se vaš ulog ravnomjerno raspoređuje na hendikep 0 i 0.5. Drugim riječima pola uloga uplaćujete na hendikep 0, a drugu polovicu na hendikep 0.5. Mogućnosti dobitka i gubitka oklade kod četvrtinskih hendikepa su različite zavisno od konačnog rezultata susreta.

Azijski hendikep 0.25 (0 – 0.5)

Obično se pojavljuje kada je jedna od ekipa blagi favorit, te igrajući ovaj hendikep smanjujete eventualni gubitak u slučaju da favorit odigra neriješeno. Ako igrate na slabiju ekipu u slučaju pobijede dobijate okladu, a u slučaju neriješenog rezultata ostvarujete dobitak na polovicu uloga, dok vam se druga polovica vraća.
Zavisno od porijekla kladionice postoji više načina na koji se ovaj hendikep označava: U europskim obično stoji 0,25, azijske koriste 0 / 0,5 ili 0 – 0,5 , dok engleske koriste razlomke tj. označavaju ga s 1/4. U Pinnacle kladionici označavaju ga sa pk and 0,5

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.25 +0.25
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak 50% uloga Dobitak 50% oklade
1:0, 2:0, 2:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
Azijski hendikep 0.75 (0.5 – 1)

Pola uloga uplaćuje se na hendikep 0.5 a druga polovica na hendikep 1. Kod ovog hendikepa favorit mora pobijediti sa 2 ili više pogodaka prednosti da bi oklada bila dobitna u cijelosti, ali se i u slučaju pobjede s jednim golom razlike ostvaruje polovični dobitak. Ako igrate na slabiju ekipu, tada vam se u slučaju gubitka utakmice s 1 pogotkom razlike vraća polovica uloga, dok je druga polovica gubitna. U slučaju neriješenog rezultata ili pobijede oklada na slabiji tim oklada je dobitna.
Kao i u prethodnom slučaju i ovaj se hendikep može označavati na više načina: 0,5 / 1 ili 0,5 – 1 i u azijskim i nekim euripskim , 3/4 u engleskim i 0,5 and 1 u Pinnacleu.

Rezultat Tim 1 Tim 2
========
-0.75 +0.75
0:0, 1:1, 2:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade
1:0, 2:1, 3:2 itd Dobitak 50% oklade Gubitak 50% uloga
2:0, 3:0, 3:1 itd Dobitak oklade Gubitak oklade
0:1, 0:2, 1:2 itd Gubitak oklade Dobitak oklade

Ostali iznosi azijskog hendikepa

Kod nogometnih oklada postoje i hendikepi na sve ostale iznose do 3 pogotka prednosti. Princip je jednak kao i kod gore navedenih samo što se hendikep ili prednost koju pojedina ekipa ima povećava. Kod svih iznosa, dakle pri određenim rezultatima dolazi do povrata uloga.

Prednosti azijskoga hendikepa

  • Eliminacija 3 ishoda čime se mogućnost dobitka oklade kod mnogih sportova povećava sa 33% na 50%.
  • Mogućnost dobitka oklade ili djelomičnog povrata uloga čak i u slučaju poraza ili nepovoljnog ishoda.
  • Znatno bolje kvote zbog konkurencije među kladioničarima. Ovo naročito vrijedi za takozvane specijaliste za azijski hendikep.

Top Online kladionice

Online KladionicaBonusIgraj na svim uređajima! 
betathome.png200€ Bonus50% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi Bonus
betfair.jpg100€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi BonusPotreban DNS za HR
unibet.png250€ Prijateljski BonusUključi prijatelje u Unibet zajednicu i uzmi Bonus do 250€
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi Bonus
betsafe.png25€ Bonus + 10€ Free Oklada100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi BonusPotreban DNS za HR
betzest.png100€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonus
betadria.png100€ Bonus25% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonus
10bet.png50€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonusBlokirana za HR, igrači iz BIH dobrodošli

Samo za nove korisnike 18+ godina. Primjenjuju se uvjeti i odredbe bonusa!