Savjeti za uspješno online klađenje

Često i sami primjećujemo kako igrači ponekad na smiješne načine gube novac koji umjesto u njihovim džepovima završi na računima kladionica. Većina kladionica klađenje prikazuje kao zabavu, što ono često i jeste. Međutim, klađenje može biti i dobar izvor prihoda ako se držite određenih pravila, izbjegavate loše stvari i pridržavate se dobrih. U ovom članku navodimo neke od najčeščih pogrešaka koje trebate izbjegavati, kao i savjete kojih se trebate pridržavati ako želite dugoročno zarađivati na online klađenju.

Nikad se ne kladite na veće iznose no što si možete priuštiti da izgubite

Za svakog tko se upušta u internet klađenje izuzetno je bitno da znate svoje granice i koliki gubitak si možete priuštiti bez prijetnje za normalan život. Ono može biti vrlo dobar izvor zabave, ali i zarade ako ako se kladite u okviru vaših mogućnosti. Međutim, klađenje vrlo lako može postati ovisnost. Naročito ako vam prorade emocije i obuzme vas uzbuđenje poslije nekoliko osvojenih oklada. Nažalost, nakon toga obično slijedi niz gubitaka koji vam može donijeti i tugu i depresiju. U želji da se što prije vratite u pobjednički niz i ponovno iskusite sreću i zadovoljstvo možete se početi kompulzivno kladiti i upasti u zamku ovisnosti. Jako je bitno imati samokontrolu i kladiti se samo onda kad si možete priuštiti gubitak i kad taj gubitak ne utječe na vaše mjesečne životne izdatke kao što su stanarina, prehrana itd.

Većina ljudi koja živi uravnoteženo i klade se samo onda kada si taj gubitak mogu priuštiti, uspješno se nose sa usponima i padovima u klađenju, ali uvijek ima onih koji se prepuštaju emocijama i pokušavaju vratiti dio izgubljenog novca slijedeći dan samo da bi otkrili da su izgubili više nego su namjeravali. Od tuda ste samo korak do toga da se počnete kladiti sa posuđenim ili s novcima za stan, što može dovesti do ozbiljnih financijskih gubitaka i teškoća.

Ako mislite da niste tip osobe koja može kontrolirati svoje emocije bilo bi najbolje da se uopće ne kladite i pronađete neki drugi oblik zabave. Klađenje je prepuno uspona i padova, i treba znati kada odustati. Jednom kada dozvolite da vama zavladaju emocije na putu ste da postanete opsesivni kockar koji može uništiti svoj život, kao i živote svojih prijatelja i obitelji.

Ne lovite gubitke pod svaku cijenu

Gotovo je svaki ljubitelj klađenja, bio on amater ili profesionalac, u nekom trenutku došao u napast da počini ovu pogrešku. Vrlo je lako u žaru trenutka nakon nekoliko gubitaka nastaviti sa klađenjem da biste povratili svoje gubitke, a na kraju izgubite još više novaca. U klađenju je uvijek vrlo teško imati konstatni profit, zbog čega je potrebno isplanirati dobru strategiju i držati je se.

Uvijek se morate sjetiti da postoji drugi dan kada možete pokušati osvojiti natrag svoje gubitke. Ključ je strpljenje, i dugoročno će vas nagraditi. Prije svega potrebna vam je samokontrola emocija, jer je u ljudskoj naravi pokušati čim prije povratiti nešto šta je izgubljeno i dozvoliti da srce upravlja razumom, umjesto obratno. Umjesto toga morate hladne glave krenuti u klađenje, znati koje su vaše granice i držati se toga.

Imajte banku i strategiju klađenja

Ako ste novi u klađenju i nemate unaprijed određenu svotu novca koju ste spremni uložiti te plan i strategiju klađenja, vrlo je vjerojatno da ćete kad-tad početi gubiti novac. Svi profesionalni igrači imaju tzv. banku za klađenje (koja je obično minimalno 40 puta veća od iznosa normalne oklade), i strategiju klađenja, koja može biti 1-3 boda ili 1-5 bodova itd, gdje je 1 bod jednak iznosu normalne oklade, a 3 ili 5 bodova je maksimalni iznos oklade ovisno o tome koja vam je strategija. Maksimalne oklade uplaćujete samo onda kada ste duboko uvjereni da vaš odabir ima izuzetno veliku šansu za pobjedu.

Ako ste samo uplatili okladu koja ima jednaku šansu za pobjedu (50/50), tada je prema zakonu vjerojatnosti još uvijek moguće da ostvarite dugi niz gubitaka, kao npr. niz od 8 izgubljenih oklada. Igrači koji nemaju strategiju klađenja i koji misle da im banka za klađenje nije potrebna vrlo lako mogu doći u situaciju da izgube sav novac. Ako ste i imali niz od 8 izgubljenih oklada a uplaćivali ste samo 1 bod na svih 8 oklada, biti će u gubitku od samo 8 bodova. Ako ste pritom u klađenje krenuli sa bankom od 40, tada ćete imati još 32 boda za oklade prije nego vam se sreća konačno počne mijenjati.

Koristite stranice za usporedbu koeficijenata

Ako želite da vam se internet klađenje dugoročno isplati konstantnim prihodom, potrebno je da oklade uplaćujete na najbolji mogući tečaj. To znači korištenje web stranica za usporedbu tečaja poput Betonvalue, Betbraina, ili Oddsportala koje uspoređuju tečajeve 50-ak različitih internet kladionica u realnom vremenu. Ako se kladite kod samo jedne zemaljske ili internet kladionice teško ćete dobiti najbolje tečajeve za vaš odabir. Stoga je najbolje imati portfolio računa na internet kladionicama, kako bi okladu mogli uplatiti na onoj koja nudi najbolji tečaj.

Također, preporučljivo je kladiti se samo onda kada je cijena (tečaj) malo veća od šanse za stvarni dobitak. Većina profesionalnih kockara ostvare samo 2% profita na ukupnu uplatu (turnover) i od toga vrlo dobro žive. Kvaka je u uplati oklada na događaje koje predstavljaju dobru vrijednost za novac i to na tečajeve veće nego što je stvarna šansa za prolaz oklade. Kada  kladionice formiraju tečajeve na sportske događaje, obično ih smanje za 10 do 20 posto. To znači da u im teoriji nije važno tko će pobijediti, jer će oni uvijek biti 10 do 20 posto u dobitku nakon šta isplate dobitne oklade na neki sportski događaj.

Da bi pronašli dobre vrijednosti i najbolji mogući tečaj za vašu odabir uvijek koristite web stranica za usporedbu koeficijenata. Vaš odabir može na primjer kod William Hilla imati tečaj 1,80, ali kod Bwina može biti na 2,0. Ako se pridržavate strategije i uplaćujete oklade uvijek jednakog iznosa u slučaju gubitka izgubiti ćete jednak iznos bez obzira gdje se kladili, ali ćete klađenjem na viši tečaj ostvarivati veće dobitke. To u konačnici može činiti razliku između toga da li ćete dugoročno ostvariti dobit ili gubitak.

Klađenje pod utjecajem alkohola

Jedna od najgorih stvar koju možete napraviti je kladiti se pod utjecajem alkohola, kada niste u mogućnosti kontrolirati svoja osjetila i vrlo je vjerojatno da ćete raditi glupe greške. Te vas greške na kraju mogu vrlo skupo koštati i ozbiljno narušiti vašu strategiju klađenja. Obično je uvijek neki bar ili kafić blizu kladionice, pa je veliko iskušenje popiti piće pa poslije toga skočiti u kladionicu i odigrati nekoliko oklada. Isto vrijedi i u slučaju internet klađenja od kuće. Uz pokoje pivo dok pratite prijenos utakmice na televiziji, također vam lako padnu na pamet svakakve “sjajne” ideje za sljedeću okladu. Osim što pod utjecajem aklohola krivo rasuđujute, naročito kod internet klađenja, moguće su i banalne greške poput uplate krive oklade ili krivog iznosa. Stoga, da biste zarađivali klađenjem morate zadržati trijeznu glavu, i u svakom trenutku znati što radite.

Zadržite hladnu glavu nakon velikog dobitka

Nakon velikog dobitka vaše emocije će ludovati zajedno sa vama, biti ćete opijeni i mislit ćete da su veliki dobici iza ugla, i da ne možete izgubiti jer ste pametniji od prosječnog medvjeda u šumi. Tada ste u stvari najranjiviji, i prije svega potrebna vam je hladna glava. Mnogi igrači vrate kladionicama drugi dan ono šta su osvojili jer ne mogu ostati pribrani i smireni zbog velikog dobitka te, misleći da su na stazi dobre sreće, klade se i sljedeći dan bez ikakvog plana i strategije. Na kraju vas nemogućnost da kontrolirate emocije može dovesti da potrošite sve svoje dobitke. Profesionalni igrač samo uzme veliki dobitak i krene planirati novu strategijsku okladu, jer on gleda dugoročno i zna da je to samo dio njegovog posla u kojem se svakoj okladi treba pristupiti planski i sistematski.

Istražujte vaše oklade

Ako birate svoje oklade samo na osnovu tečajeva i birate favorite, tada je slaba vjerojatnost da če te biti uspješan u klađenju. Ono šta morate raditi kod svake oklade je istraživati  i tražiti oklade s najboljom vrijednošću. To je kao i sve u životu, ako uložite više truda u nešto i nagrada će biti veća. Internet je veliki izvor informacija, pa je šteta ne iskoristiti sav taj potencijal. Prije svake oklade dobro je proučiti informacije o formi tima ili igrača, ozljedama i igračima koji nemaju pravo nastupa. Statistika međusobnih ogleda također je vrlo važan podatak, neki timovi/igrači naprosto ne leže svojim protivnicima.

Na internetu postoji i mnogo stranica koje za vas traže tzv. Value bets, oklade u kojoj jedan tim ima više stvarne šanse za pobjedom od onih koje je ustanovila kladionica. Da bi se ostvarivao dugoročni profit svaki igrač treba imati barem 2% profita na ukupno uplaćeni promet, pa svaka oklada mora biti najmanje 2% iznad stvarne šanse za osvajanjem. Ako se kladite na oklade koje imaju veću vrijednost veća je vjerojatnost da ćete ostvarivati dugoročni dobitak klađenjem.

Nikad se ne kladite na pobjedu omiljenog tima

Ponekad je teško ne dozvoliti da srce prevlada nad razumom i ne podržati svoje omiljene klubove u nekoj utakmici ili natjecanju. To može biti vaš najdraži nogometni klub, reprezentacija ili lokalni košarkaški tim čije utakmice pratite svaki tjedan. Nažalost, takve oklade mogu naškoditi vašoj banci za klađenje jer se kladite samo radi klađenja i oklade koje stavljate su obično loše vrijednosti za vaš novac. To može učiniti nogometnu utakmicu vrlo uzbudljivom za gledati, naročito ako vaš tim stvarno i pobjedi, ali opet ako ne pobjede vi ćete izgubiti novac, a ostati će i gorak osjećaj poraz. Igrači koji žele ostvarivati dugoročne dobitke imaju samokontrolu i ne podržavaju svoje omiljene klubove jer znaju da bi na taj način dugoročno izgubili novac. Ako se baš morate kladiti na svoj omiljeni tim onda pokušajte uplaćivati što manje oklade tako da ne izgubite previše iz vaše banke.

Koristite bonuse i free bet ponude

Free bet (besplatne oklade) i bonus ponude online kladionica mogu biti dobar izvor prihoda ako želite napuniti svoju banku za kišne dana, ili ste pak uletjeli u gubitnički mod i polako ostajete bez sredstava za klađenje. Nadmetanje među online kladionicama i njihova želja za privlačenjem novih igrača rezultira velikodušnim free bet i bonus ponudama. Navedene ponude jedna su od najvećih pogodnosti koje strane online kladionice pružaju svojim igračima u odnosu na domaće kladionice. Korištenje free bet i bonus ponuda daje vam značajnu prednost pred kladionicama, a uz metodu sigurnog klađenja (matched betting) mogu predstavljati i siguran izvor prihoda. Pod sigurnim klađenjem podrazumijevamo istovremeno uplaćivanje oklade i kontraoklade na određeni događaj, čime eliminiramo rizik, a istodobno zahvaljujući free bet ponudi ostvarujemo siguran dobitak. Sve o sigurnom klađenju možete saznati na specijaliziranom sajtu Bonus Majstori.

Čak i ako vam se to čini prekomplicirano i želite se držati klasičnog klađenja, besplatne oklade i bonusi omogućuju vam da se barem djelomično kladite koristeći novac kladionice umjesto vašeg. Ukoliko ste se odlučili na uplatu oklade na određeni tim ili igrača uvijek je isplativije to učiniti koristeći tuđi umjesto vašeg novca. Zato vam predlažemo da pratite informacije o promocijama koje online kladionice nude i ako ikako možete iskoristite ih što više.

Još nekoliko korisnih savjeta

 • Odredite svoje ciljeve, a vaš je cilj profit.
 • Ne kladite se na klubove i lige o kojima ne znate ništa. Specijalizirajte se za određenu ligu.
 • Ne postoje sigurne stvari, svaki rezultat je moguć.
 • Ne kladite se na utakmice kojima padaju koeficijenti, pad kvota ne znači siguran dobitak.
 • Kriteriji za selekciju moraju uključivati formu ekipe, za to je potrebno uzeti u obzir minimalno šest posljednih utakmica.
 • Ne kladite se ozbiljno na počecima sezona, sačekajte dok sve momčadi ne odigraju minimalno šest utakmica, nakon toga analiza trenutne forme ima utemeljenu vrijednost.
 • Ne kladite se na lokalne derbije ili na momčadi sa jednakom formom. Lokalni derbiji su posebne utakmice u kojima ne vrijedi prednost domaćeg terena kao kod drugih utakmica.
 • Nakon analize vašeg klađenja, ostanite uz svoje odluke. Izbjegnite naputke sa strane.
 • Analizirajte sve oklade (dobivene i izgubljene) nakon što su završile utakmice, time učite iz vlastitih pogrešaka.
 • Kladite se samo kad su koeficijenti prihvatljivi za vaše oklade.
 • Svakodnevno bilježite sva vaša klađenja, dobitke i gubitke.
 • Ostanite uvijek smireni, pogotovo kad gubite. Disciplina je ključna stvar.
 • Kladite se na jedan par, dva ili najviše tri para. Sve ostalo je bacanje novaca.
 • Nikad nemojte igrati isti par na više listića.
 • Bez obzira na stanje domaćina i trenutačnu formu poštujte domaćina. Domaćinu dodajte 20% više šanse za pobjedu.
 • Pazite, u kup utakmicama veliki klubovi često odmaraju svoje najvažnije igrače.
 • Obratite pažnju na novog trenera u klubu, u takvim situacijama igrači igraju puno bolje nego u prijašnjim utakmicama

I na kraju:
Ne kladite se radi klađenja, sačekajte bolju ponudu u kojoj koeficijenti i parovi idu vama u korist.


Top Online kladionice

Online KladionicaBonusIgraj na svim uređajima! 
betathome.png200€ Bonus50% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi Bonus
betfair.jpg100€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi BonusPotreban DNS za HR
unibet.png250€ Prijateljski BonusUključi prijatelje u Unibet zajednicu i uzmi Bonus do 250€
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi Bonus
betsafe.png25€ Bonus + 10€ Free Oklada100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi BonusPotreban DNS za HR
betzest.png100€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonus
betadria.png100€ Bonus25% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonus
10bet.png50€ Bonus100% Bonus za nove igrače
Desktop
Tablet
Mobile
Uzmi bonusBlokirana za HR, igrači iz BIH dobrodošli

Samo za nove korisnike 18+ godina. Primjenjuju se uvjeti i odredbe bonusa!