Pinnacle online kladionica

Osnovana 1998. godine Pinnacle kladionica, kao što joj i sam naziv govori, predstavlja sam vrhunac svjetske ponude online klađenja. Pinnacle spada u tzv. sharp kladionice, koje tečajeve određuju temeljem matematičkih modela i funkcioniraju na vrlo niskim kladioničkim maržama, te diktiraju kretanje tečajeva drugim online kladionicama. Odlični tečajevi, ponajbolji među internet kladionicama, najviši limiti oklada i isplata, prihvaćanje profesionalnih igrača i arbitražnog klađenja, te izuzetno korektan odnos prema igračima uopće glavne su karakteristike ove kladionice, na čemu su izgradili reputaciju jedne od najboljih online kladionica na svijetu.

Pinnacle sa izuzetkom nekolicine zemalja prihvaća igrače iz cijeloga svijeta te su im stranice prevedene na petnaestak jezika, među kojima, nažalost, nije i hrvatski. Istovremeno, račun je moguće otvoriti u gotovo dvadesetak valuta pri čemu vam za uplate i isplate na raspolaganju stoji više od 20 sredstava plaćanja.
Sportsko klađenje glavni je adut Pinnaclea i ono po čemu je kladionica najpoznatija. Osim toga na Pinnacleu se možete kladiti i u dvije vrste Casina, te na e-sportove.

Bonus ponuda Pinnacle kladionice

Kada razmišljaju o otvaranju novog račun igrači često najprije razmišljaju o bonus ponudi kladionice. Pinnacle nema bonus za nove korisnike, niti bilo kakav drugi oblik promocija za igrače poput reload bonusa ili free beta. S druge strane igračima koji odluče otvoriti račun i kladiti se kod njih Pinnacle nudi nekoliko pogodnosti koje ćete naći na rijetko kojoj drugoj online kladionici:

pogodnosti na Pinnacle kladionici

Ponajbolji tečajevi među internet kladionicama

Politika najboljih tečajeva centralni je dio Pinnacleove poslovne filozofije. Pa iako to ne znači da ćete na baš svakoj utakmici najbolje tečajeve naći upravo na Pinnacleu nedvojbeno je da već cijeli niz godina njihovi tečajevi spadaju među najbolje na internetu. Jedno od mjesta gdje možete provjeriti ovu tvrdnju je portal za usporedbu tečajeva na kladionicama Oddsportal koji kontinuirano objavljuje podatke o postotku isplate (Payout) među najrenomiranijim svjetskim online kladionicama. Prema podacima u trenutku pisanja ovog članka (studeni 2018.) Pinnacle je bio na prvom mjestu s prosječnim payoutom u posljednjih 30 dana na svim praćenim događajima od 95,93%. To istovremeno znači da je marža kladionice tj. razlika koju kladionica zadrži ako se podjednak omjer oklada uplati na sve moguće ishode, svega nešto više od 4%. Ipak treba naglasiti da su Pinnacleovi visoki tečajevi namijenjeni prije svega za pojedinačno klađenje. Ako želite uplatiti kombinacijsku okladu tečajevi se mijenjaju, i u prosjeku su par postotaka slabiji.

Najviši limiti

Kao kladionica okrenuta profesionalnim igračima Pinnacle već godinama ima najviše pojedinačne limite na iznos oklada koji možete uplatiti, čime se značajno izdvaja nad konkurencijom. To posebno vrijedi za najpopularnije sportove i lige za koje Pinnacle nudi limite koji pravilu prelaze 10.000€. Konkretan iznos limita ovisi o pojedinačnom događaju i tipu oklade, a možete ga vidjeti čim svoj tip dodate na kladišni listić. Na dan utakmice limiti znaju biti još viši. Istovremeno, u Pinnacleu su dobrodošli i rekreativni igrači tako da minimalni iznos pojedinačne oklade iznosi samo 1USD, tj. manje od jednog eura.

Pobjednici su dobrodošli

Mnoge kladionice sklone su na različite načine ograničiti ili onemogućiti igrače koji učestalo dobivaju. Pinnacle se isključivo fokusira na povećanje obima prometa bez obzira na ishod oklada, te se vrlo otvoreno ponosi svojom Winners are Welcome politikom. Bez obzira kako često i koliko dobijate Pinnacle vam nikada neće limitirati iznos oklade ili vam zatvoriti račun. Sasvim suprotno, ako se pokažete kao vrlo uspješan igrač Pinnacle će vas tretirati kao izvor utjecaja na tržište i vaše će oklade koristiti za izračun ili korekciju tečajeva.

Iz fokusiranost na obim a ne na rezultat prometa proizlazi još jedna posebnost Pinnacle kladionice a to je otvorenost prema igračima koji se bave surebet klađenjem, tzv. Arbitrage Friendly politika. Surebet igrači su dobrodošli na Pinnacle, koji će ih o tome i o mnogo čemu drugome čak i podučiti. Pinnacle je naime jedina kladionica koja na svojim stranicama nastoji educirati igrače kroz seriju teoretskih članaka o principima i strategijama klađenja objavljenih u odjeljku Betting Resources.

Sportsko klađenje na Pinnacle kladionici

Pinnacle je globalni brend i kao takav ima široku ponudu sportskog klađenja koja uključuje sve najpopularnije sportove ali i neke manje poznate poput bandyja, curlinga i lacrossa. Od nesportskih događaja prisutni su klađenje na događaje iz industrije zabave i politike, kao i u zadnje vrijeme sve popularnije esports klađenje.

Kao i kod većine online kladionica nogomet i kod Pinnacle zauzima izuzetno važno mjesto. Prisutne su gotovo sve svjetske lige i natjecanja, a uz standardno dobre tečajeve na rezultat susreta (1X2) posebno treba istaknuti ponudu azijskog hendikepa i oklada na broj pogodaka ili bodova (totals), gdje počesto upravo Pinnacle ima najnižu maržu i ponajbolje tečajeve na internetu. Iako ne prima igrače iz SAD-a zanimljivo je da Pinnacle ima možda i najbolje tečajeve upravo na američke sportove tj. američki nogomet (NFL i NCAA), baseball (MLB), hokej na ledu (NFL i AFL) i košarku (NBA i NCAA). To se posebno odnosi na spread ili hendikep klađenje, oblik klađenja posebno popularan u SAD-u. Dok većina kladionica na ovu vrstu klađenja ima maržu između 4-5 posto, Pinnacle s maržom od 2-3 posto najbolji je izbor za ljubitelje spread klađenja.

Također, za razliku od većina kladionica koje postavljaju okladu na fiksan iznos hendikepa u Pinnacleu možete birati između više iznosa hendikepa, zavisno od sporta obično između 3 i 7. Isto vrijedi i za klađenje na broj pogodaka ili golova. Još jednan sport u kojem Pinnacle visinom tečajeva značajno nadmašuje konkurenciju je tenis. Tečajevi na očekivano slabijeg protivnika u pravilu su ponajbolji na tržištu, a uz odlične tečajeve na favorita daju jedan od najviših payouta među svim online kladionicama.

Jedna od karakteristika Pinnaclea je da na većinu događaja nemaju posebno široku razradu oklada na pojedini događaj. Ovdje se koncentriraju na glavne oklade na rezultat, a posebno mjesto kao što smo već naveli, imaju hendikep oklade i oklade na broj pogodaka/ bodova. Na najpopularnijim sportovima i natjecanjima može se naći nešto veći broj specijalnih oklada, ali sve u svemu u Pinnacleu ne trebate očekivati preveliku raznovrsnost u tipovima oklada. I dok se to možda nekim igračima i neće previše svidjeti, sasvim je sigurno da politika bazične ali kvalitetne ponude ima svojih poklonika

Klađenje uživo

Klađenje uživo jedan je od bitnih segmenata ponude Pinnacle kladionice i popis događaja na koje se možete kladiti uživo je prvo što ćete ugledati kada otvorite stranicu sportskog klađenja. U ponudi su gotovo svi događaji iz najpopularnijih sportova ne koje je moguće kladiti se uživo, uključujući brojne manje poznate lige i natjecanja. Ponovno, izbor oklada je relativno mali, ali uključuje sve najvažnije tipove. Posebno je važno istaknuti da i ovdje Pinnacle ima ponajbolje tečajeve uz prosječni payout na najpopularnijim sportovima od 96%, daleko bolje od većine konkurenata. Nažalost, klađenje uživo nije popraćeno mogućnošću live streaminga i to je jedan od najvećih nedostataka kladionice.

Mobilno klađenje

U skladu s vremenom Pinnacle svojim igračima pruža i mogućnost mobilnog klađenja, bilo putem stranice prilagođene mobilnim uređajima ili posebne aplikacije dostupne za Apple i Android uređaje. Platforma za mobilno klađenje Pinnacle Lite jednostavna je za korištenje a posjeduje sve funkcionalnosti potrebne za pregledavanje tečajeva, uključujući alarme u slučaju promjene, jednostavno uplaćivanje oklada, uplatu i isplatu novčanih sredstava i drugo. Kao što je i za očekivati od kladionice visokog renomea Pinnacle Lite igračima pruža stabilno, lako za korištenje i dinamično iskustvo mobilnog klađenja.

Pinnacle Lite aplikacija

Esports klađenje

Esportovi su fenomen koji u zadnje vrijeme uzima sve više maha, a Pinnacle i u ovom segmentu ima šta za reći. Vrlo velik izbor događaja i standardno dobri tečajevi mogu se naći u posebnoj sekciji posvećenoj e-sportovima. Kako se radi o novom obliku klađenja, mnogima još uvijek nedovoljno poznatom odmah uz ponudu dostupna si i detaljna pravila, škola klađenja na esportove te članci sa savjetima za nove esports igrače.

Uplata i Isplata

Pinnacle trenutno nudi više od 20 sredstava plaćanja prilagođenih potrebama korisnika iz cijeloga svijeta, što je među najširim ponudama. Ono što je najvažnije je da se među njima nalaze gotovo sva najpopularnija i najčešće korištena sredstva plaćanja poput Visa i Mastercard kartica, Paysafecard bonova, te Skrill, Neteller, Ecopayz i Entropay e-walleta, a odnedavno uplate i isplate su moguće i Bitcoinom. Sva ova sredstva dostupna su i našim igračima koji tako imaju velik izbor platnih opcija na raspolaganju. Pri isplati Pinnacle traži da se najprije zvrši povrat na sredstvo kojim je izvršena uplata, a ako to nije moguće isplatu je moguće zatražiti na bankovni račun. Svi igrači imaju pravo na jednu besplatnu isplatu mjesečno, a svaka sljedeća isplata u tekućem mjesecu se naplaćuje.

U trenutku pisanja ovog teksta naknada iznosi 12€ za većinu sredstava plaćanja, što je i dalje niže od većine ostalih internet kladionica. I ovdje dolazi do izražaja politika izuzetno visokih limita, koji u slučaju isplate na Skrill iznose čak 50.000€ po transakciji. U pravilu, isplate su izuzetno brze i provode se svega desetak minuta nakon zahtjeva, što se najbolje osjeti kod isplata na e-wallete gdje novce na vašem računu možete očekivati za svega par minuta.

Izgled web stranica

U Pinnacleu vrlo ozbiljno shvaćaju potrebe svojih korisnike i stalno su posvećeni poboljšanju korisničkog iskustva i uvođenju novih sadržaja. Ponuda je pregledna i dobro organizirana s izbornikom sportova na lijevoj strani nakon čega se popis dostupnih liga pojavljuje na gornjoj strani središnjeg dijela stranice. Sama ponuda otvara se u središnjem dijelu stranice, pri čemu su na vrhu uvijek raspoloživi događaji za klađenje uživo. Ne prevelik izbor opcija klađenja pomaže u dojmu preglednosti i željenu okladu lako ćete naći u glavnom ili pomoćnim tabovima. Kladišni listić se otvara na desnoj strani i automatski je prilagođen pojedinačnom klađenju. Ako želite uplatiti kombinacijsku okladu potrebno je kliknuti na tab Multiples, čime se omogućava dodavanje više događaja. Na svakom otvorenom listiću dostupan je podatak o maksimalnom ulogu, a okladu se nakon upisivanja iznosa jednostavno polaže samo jednim klikom.

Pri dnu stranice vrlo su pregledno posleženi linkovi na dodatne resurse poput pravila za pojedine sportove, pomoći u vezi klađenja i uplate/isplate, te članaka s vodičima i analizima. Zanimljivo je da ako ste ljubitelj klađenja na azijski hendikep Pinnacle ima i tzv. Asian view gdje je ponuda predstavljena u obliku karakterističnom za azijske kladionice. Tab za promijenu izgleda stranice potražite na vrhu stranice s lijeve strane.

Ostale značajke Pinnacle kladionice

Kao kladionica posvećena odgovornom klađenju Pinnacle je za svoje igrače pripremio mnoštvo resursa o klađenju koji su dostupni u istoimenoj sekciji: Betting Resources. Ovdje možete naći velik broj članaka o principima klađenja, pisanih na bazi matematičkih i statističkih istraživanja, vijesti iz svijeta sporta i analize predstojećih događaja, kao i velika arhiva edukativnih članaka za početnike. Unutar sekciji dostupno je i nekoliko alata koji mogu biti korisni igračima poput konvertera tečejava između američkih i europskih (decimalnih), surebet kalkulatora, te kalkulatora za izračun marže kladionica. Tu je i hendikep tablica zadnjih 5 sezona engleske premier lige, kao i rječnik pojmova. Bilo da ste početnik ili već iskusni igrač svakako prolistajte ovu sekciju jer sadrži zaista mnogo korisnih informacija.

Istovremeno, neke od uobičajenih značajki koje se mogu naći na drugim kladionicama poput Live streaminga i Cashout opcija na Pinnacleu nisu dostupne. Očito su zaključili da ove stvari nisu interesantne njihovom profilu igrača. I dok se izostanak Live streaminga može pravdati štednjom, cashout opcija je u zadnje vrijeme postala standardna značajka većine kvalitetnih online kladionice i šteta je što nije našla svoje mjesto i ovdje.

Korisnička podrška

S obzirom na današnje standarde korisnička podrška na određen je način možda i najslabija točka Pinnacle kladionice. Naime, u sličaju potrebe Pinnacle možete kontaktirati isključivo putem e-maila, dok live chat i telefonska podrška nisu dostupni. Kao razlog za takvu odluku u Pinnacleu navode smanjenje troškova poslovanja, što im omogućuje da ponude tečajeve sa smanjenom maržom. Na prvi pogled to može izgledati kao vrlo veliki hendikep. Ipak, činjenica je da je Pinnacle naprosto dobra kladionica sa jasnim i jednostavnim pravilima. Bez zavrzlama s bonusima, bezrazložno poništenim okladama, kašnjenjem isplata i slično. Samim time razlozi da ih kontaktirate su vrlo mali. Istovremeno, u rijetkim slučajevima kada vam se može ukazati potreba da ih kontaktirate možete očekivati brz (15 minuta) i svrhovit odgovor u prijateljskom tonu, dostupan 24 sata dnevno. Većina igrača danas prefirira kontakt putem Live chata, ali Pinnacleova e-mail korisnička podrška, kao i cijela kladionica na vrlo je visokom nivou.

Zaključak

Pinnacle je prije svega orijentiran na vrhunsko iskustvo klađenja koje pruža svojim korisnicima i koje se očituje u visokim tečajevima, visokim limitima, neupitnosti vaših oklada i brzim isplatama. Pri tome su neka druga svojstva poput bonusa, live streaminga, live chata ili mogućnost višestrukih besplatnih isplata na određen način zanemareni. Ali to je prije svega zato, jer se Pinnacle obraća ozbiljnim igračima. Ako ste ozbiljni igrač dugoročno će vam puno više donijeti visoki tečajevi nego jednokratni bonus. Istovremeno, ako nema bonusa i spornih događaja nemate potrebu učestalo kontaktirati korisničku podršku. A ako se ozbiljno kladite onda ćete svoja sredstva držati u Pinnacleu i jedna besplatna isplata mjesečno bit će vam sasvim dovoljna.

Ako spadate u ozbiljne igrače te se prije svega volite kladiti na pojedinačne oklade, a posebice i na hendikep ili klađenje na broj pogodaka/bodova, te pritom ne želite biti limitirani Pinnacle račun obavezno morate imati. Ako se bavite ili se mislite baviti nekim oblikom sigurnog klađenja (arbitražom ili matched bettingom) također imate puno razloga za Pinnacle račun. Ako pak ne spadate ni u jednu od ovih grupa još uvijek se isplati otvoriti Pinnacle račun. Ako ništa drugo stoga da vidite što nedostaje u vašoj omiljenoj kladionici.